ZZP'ers succesvoller met goede administratie

01-11-2017

ZZP'er vindt administratie lastig. Terecht?

Volgens veel nieuwsberichten vinden Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) de administratie van hun bedrijf lastig en tijdrovend. Volgens een recent onderzoek van Myler doet 80% van de ZZP?ers de administratie zelf. Gemiddeld kost dat 80 uur per jaar en wordt dit gezien als een van de lastigste taken.

Administratie geeft inzicht en maakt ZZP'ers succesvoller
Op zich is het begrijpelijk als je nooit iets met een bedrijfsadministratie hebt gedaan, maar tegelijk is de administratie het centrale punt van een bedrijf. Veel zelfstandigen weten eigenlijk niet wat ze verdienen met hun bedrijf en raken daardoor achteraf wel eens in de problemen als er afgerekend moet worden met de Belastingdienst. Cijfers liegen niet en laten de zelfstandige een kijk op de voortgang van hun bedrijf zien. Maar dan moet je wel weten hoe je cijfers moet beoordelen.

Bij de Helpdesk van Stichting ZZP Nederland komen veel vragen binnen over administratie, BTW regelingen, afschrijvingen, aftrekposten etc. Het zijn allemaal zaken die er nu eenmaal bij horen en een ondernemer die weet welke kosten en welke winst hij of zij waar maakt staat een stuk sterker.

 

Hr. Marrink van ZZP Nederland: " Juist als ondernemer, kun je je ogen niet sluiten voor de financiële kant van je zaak. Hoe hard het ook klinkt, als je de financiën niet onder controle hebt, kan het snel afgelopen zijn. Weet wat je verdient, weet wat je uit kunt geven en weet waar je winst en waar je kosten maakt. Dan kom je minder snel voor verrassingen te staan." 

Sinds de start van de wet DBA is duidelijk geworden dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en zzp?ers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet DBA was daarom opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2018. Inmiddels zijn de resultaten van dit ambtelijk onderzoek bekend en worden deze meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om zich aan te passen. Daarom is de opschorting van de handhaving van de wet verlengd tot in ieder geval 1 juli 2018. Over deze periode worden er geen boetes en naheffingen opgelegd. Dit geldt niet voor zogenoemde kwaadwillende opdrachtgevers.

 

(Bron: ZZP Nederland)

Terug naar overzicht