Te hoge beslagen

07-12-2016

Veel mensen met problematische schulden raken verder in moeilijkheden doordat de Belastingdienst en deurwaarders schulden verrekenen met ondermeer huur- en zorgtoeslagen. Wettelijk is afgesproken dat de schuldenaar niet onder het bestaansminimum mag komen. Dit heet de beslagvrije voet. 

André Moerman van de Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden zegt in Nieuws-uur dat honderdduizenden Nederlanders op deze manier toch onder hun bestaansminimum komen. Moerman licht de cijfers toe: Als mensen maar 600 euro over hebben om hun huur, zorgverzekering, telefoonrekening en boodschappen te betalen, gaan ze meer schulden maken. Mensen kunnen de huur niet meer betalen en in het ergste geval komen ze uiteindelijk op straat te staan. Dit kost de maatschappij alleen maar meer geld.

Belastingdienst moet geld terugbetalen

Dit beaamt ook Frank van Dooren, waarnemend Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman vraagt al jaren aandacht voor de beslagvrije voet: ?Maar nog steeds worden mensen de armoede ingedrukt. We hebben met zijn allen afgesproken dat mensen een bepaald bedrag moeten overhouden om te overleven, maar daar wordt door deurwaarders en de Belastingdienst geen rekening mee gehouden." De Nationale Ombudsman pleit ervoor in Nieuwsuur dat de Belastingdienst te veel ingevorderde schuld met terugwerkende kracht terugbetaalt.

Volgens Wilbert van de Donk, voorzitter Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, wordt de beslagvrije voet te laag ingeschat omdat het te ingewikkeld is om de beslagvrije voet te berekenen. Deurwaarders hebben vaak niet de juiste informatie om uit te rekenen wat het bestaansminimum is van de schuldenaar. Ook weten deurwaarders niet van elkaar dat er al beslag wordt gelegd op het inkomen. Hierdoor komen mensen inderdaad onder het bestaansminimum terecht. Wij hopen dat de beslagvrije voet wordt versimpeld. Het is nu te ingewikkeld om de beslagvrije voet te berekenen. Wij hopen op een versimpeling.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken stuurde in maart 2015 een brief aan de Tweede Kamer waarin waarschijnlijk de versimpeling van de beslagvrije voet aan bod kwam. Maar verschillende politieke partijen maken zich zorgen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die samen met de PvdA en ChristenUnie Kamervragen heeft gesteld over dit onderwerp, vertelt dat Klijnsma al jaren zegt dat ze dit probleem gaat aanpakken. Straks zit haar kabinetsperiode erop en zijn de problemen rondom de beslagvrije voet nog niet opgelost. Ondertussen wordt de schuldenproblematiek van vele Nederlanders alleen maar erger", zegt Karabulut.

Terug naar overzicht