Ontwikkeling en afwisseling vaak reden voor combinatie loondienst en zzp-schap

06-11-2017

Wie werknemer-schap met werk als zelfstandige combineert, doet dit vaak met persoonlijke ontwikkeling of afwisseling als hoofdreden. Financiële noodzaak speelt een minder grote rol. Dit in tegenstelling het motief van personen die twee werknemersbanen combineren. Bij hen spelen financiën wel vaak mee, blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

In 2016 hadden 600.000 Nederlanders een tweede baan naast hun hoofdbaan. Voor de groep werknemers-zelfstandigen gaat het in 91 procent van de gevallen om personen die loondienst combineren met werk als ZZP'er.

In totaal waren er 230.000 personen die in 2016 werk als zelfstandige zonder personeel combineerden met een baan als werknemer in loondienst.

Rondkomen

Ruim 47 procent van de ZZP'er-werknemers zegt voor persoonlijke ontwikkeling te gaan. Daarnaast heeft 37 procent de combinatie van banen wel uit financiële overwegingen. Dat kan zijn om rond te komen, maar ook om geld te verdienen voor iets extra's.

Daarnaast is er ook een groep zelfstandigen die de baan in loondienst aanhoudt om zekerheid te hebben over het vaste inkomen.

Terug naar overzicht