Bouw dendert door en levert duizenden nieuwe banen op

12-12-2017


De totale omzet in de bouwsector is de afgelopen drie maanden met nog eens 6,3 procent gestegen tot ruim 90 miljard euro. Dat leverde 8 duizend nieuwe banen op, de grootste stijging in jaren.
Het kan maar niet op in de bouw: ook in het tweede kwartaal van 2017 houdt de groei in de bouw aan. Er is meer vertrouwen, meer werkgelegenheid en er werden bijna 22 procent meer vergunningen voor woningen verleend dan in dezelfde periode een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Dat is vooral te danken aan kleine (tot tien werknemers) en middelgrote bouwbedrijven. Hun omzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 9,3 en 8,7 procent. De omzet van grote bedrijven (meer dan honderd werknemers) groeide veel minder sterk: 2,2 procent.

90 miljard euro
"De totale omzet in de bouw is daarmee het afgelopen kwartaal gestegen tot ruim 90 miljard euro", becijfert CBS-econoom Floris Jansen. Sinds het laatste kwartaal van 2014 nam de omzet in de bouw ieder kwartaal toe. Wel ligt het omzetniveau nog altijd lager dan voor het uitbreken van de crisis in 2008.
Het aantal banen in de bouw kwam dit kwartaal uit op 527 duizend. Vooral het aantal zelfstandigen groeide. Er kwamen nog eens 5 duizend zzp'ers bij, zodat er nu 220 duizend zelfstandigen in de bouw werken: meer dan voor het uitbreken van de crisis in 2008.
Veel meer zzp'ers
In de afgelopen tien groeide het aandeel zelfstandigen in de bouw van 34 naar 42 procent. Jansen: "De bouw heeft het ontzettende knauw gehad tijdens de crisis, maar ook toen is het aantal zelfstandigen gegroeid doordat veel bouwvakkers, al dan niet noodgedwongen, voor zichzelf zijn begonnen."

Door: RTL Z
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/bouw-dendert-door-en-levert-duizenden-nieuwe-banen-op

Terug naar overzicht