ACM verscherpt toezicht op energiecontracten voor ZZP-ers

05-04-2019

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat scherper toezien op energiecontracten voor kleine zelfstandigen. De toezichthouder krijgt sinds een jaar steeds meer signalen dat zzp'ers worden benaderd door energiebedrijven met zakelijke contracten, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD.

Zakelijke contracten zijn lucratiever voor energieleveranciers en bieden minder bescherming voor zzp'ers dan consumentencontracten.

Bij contracten voor consumenten is de opzegvergoeding beperkt, terwijl dat bij zakelijke gebruikers niet zo is. Bovendien krijgen consumenten een bedenktijd, die na het ontvangen van het contract ingaat. Bedrijven hebben geen bedenktijd en zitten al aan een contract vast als ze telefonisch ja hebben gezegd.

Veel zzp'ers sluiten het energiecontract af voor hun eigen huis. Volgens de ACM mag daar geen zakelijk contract voor worden afgesloten, omdat de belangrijkste functie van een huis de woonfunctie is.

De ACM is nu nog met energieleveranciers in gesprek. Als de sector geen beterschap toont, kan de toezichthouder overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom of uiteindelijk boetes uitdelen.

Bron: nu.nl

Terug naar overzicht